VIDEO

CRAWFURD FILM & VIDEO.

 

Video is het medium waar wij de meeste stappen hebben liggen. Na een opleiding aan het RITCS te Brussel met TV apparatuur kwam z/w op losse tape, U-matic, VCR, BVU, 1 inch BCN en C formaat, Betacam SP, M2, Digibeta, DVcam, DVCpro, DV, HDV en de ontwikkeling zal ook wel niet ophouden. Daarnaast camerawerk, multi-camerawerk, zelf regisserend camerawerk, geluid, off- en online editing, lineair en non-lineair editing, mixing, regie, productie. In meer dan 20 jaar kun je aardig wat ervaring opdoen.

 

Het distributiemedium van vroeger was VHS. Dat is nu gelukkig DVD geworden. Het was altijd pijnlijk om te zien dat van de fantastische kwaliteit van de opnames er bij distributie en vertoning niets overbleef. Hoewel de ontwikkelingen pijlsnel gaan, geldt iets vergelijkbaars nu nog voor het distributiemedium Internet.

 

In vergelijking met film is video spotgoedkoop. En het wordt nog steeds goedkoper. Tegelijkertijd wordt het ook beter. Videocamera’s simuleren steeds beter de kwaliteit van film. HiDefinition wordt binnenkort de norm. Crawfurd beschikt nog steeds over een Betacam SP set met Philips LDK 90 camera. De broadcast norm van dat moment en nog steeds goed bruikbaar, alleen 3:4 formaat. De set kan ook ingezet worden voor videoclips waar een ouderwetse look bij hoort.

Gezien de snelle ontwikkelingen hebben we ons qua eigen camera voorlopig beperkt tot een HDR FX-1. Daarmee wordt een behoorlijk goede HiDefinition kwaliteit bereikt voor een bodemprijs.

Over de bijbehorende Sachtler statief, lichtset, audiomixer en Sennheiser 416 micro beschikten we natuurlijk al. Naast de jarenlange ervaring met (lowbudget) producties.

 

De kwaliteit van video wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van de camera. Daarnaast speelt de kwaliteit van het objectief een belangrijke rol. Vervolgens speelt ook het opnamesysteem mee. Continu vinden verbeteringen plaats. Soms voor een hogere kwaliteit, soms voor een lagere prijs, soms voor meer degelijkheid. In het marktsegment waarin wij opereren, dat van een maximale kwaliteit voor een minimale prijs, is het essentieel om de juiste apparatuur te kiezen bij aanschaf. Maar aangezien wij geloven dat HiDefinition op 1080x1920 een voorlopig plateau zal blijken, verwachten wij op termijn een dergelijke camera aan te zullen schaffen.

 

Uit onze pagina over Internet citeren wij het volgende:

Initiatieven als YouTube zijn als reclame medium voor video ideaal. De enorme bezoekersaantallen vergroten de kans dat iemand per toeval uw film ziet. Muzikanten en andere artiesten kunnen hun prestaties online zetten, waardoor theaterprogrammeurs zich een beter beeld kunnen vormen van hun prestaties.

Maar bedrijven kunnen ook op hun website, of op www.bedrijfsfilm.nl hun film plaatsen. Crawfurd kan zorgen voor het overzetten naar de verschillende compressiestandaarden, zoals wmv, qt, real of flash. Deze standaarden zijn voortdurend in ontwikkeling. Helaas is Internet geen medium dat van echte standaarden houdt, zoals film of TV. Het is dus belangrijk de ontwikkelingen bij te houden en te kiezen voor technieken die door zoveel mogelijk kijkers gebruikt worden. Omdat films voor veel dataverkeer zorgen en bij overschrijding van de afgesproken datalimieten door providers fikse boetes worden uitgedeeld, heeft Crawfurd besloten ook dit in beheer te nemen. Voor een klein bedrag zorgen wij voor een goede verbinding zonder financieel risico.

 

Crawfurd produceert natuurlijk ook zelf films voor Internet. Nu is het nog zo dat er rekening moet worden gehouden met de traagheid van de verbinding. Dit betekent dat er veelal wordt gekozen voor een formaat van 640x480 pixels, 320x240 of zelfs kleiner. Dat betekent dat de gebruikte beeldtaal daaraan moet worden aangepast. Wij zijn ons daarvan bewust. Het mooie van dit soort kleine films is dat ze ook op een PDA of mobiele telefoon bekeken kunnen worden. Video wordt steeds flexibeler. En draadloos Internet maakt het ook nog overal bereikbaar.

 

Deze bereikbaarheid, gecombineerd met de snelheid waarmee een film ter beschikking van de consumenten kan worden gesteld maakt nieuwe toepassingen mogelijk. Wij kunnen u daarbij helpen en denken constructief mee. Wij houden van pionieren en uitvinden.